Life.hr nudi Vam zanimljive proizvode za zdravlje i ljepotu! Več strank nam je ukazalo svoje povjerenje
 • info@life.hr

  za besplatnu pomoć

 • BESPLATNA DOSTAVA

  Za narudžbe iznad 500,00 Kn!

Košarica

Tvoja košarica je prazna. Dodaj nešto! ;)

26.5.2017 | Članci

Što su dodatci prehrani?

Dodatci prehrani su "hrana" kojom nadopunjujemo svoju uobičajenu prehranu. Dodatci prehrani su koncentriran izvor pojedinačnih ili kombinacija dvije ili više hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom. Trže se u obliku kapsula, pastila, tableta te u drugim sličnim oblicima- u vrećicama kao prašak, u ampulama s tekućinom, u staklenkama s kapaljkom. Sve  to kako bi ih unosili u organizam u izmjerenim količinskim jedinicama.

Dodatci prehrani, uz vitamine i minerale, sadrže i aminokiseline, masne kiseline, vlakna, bilja i biljne ekstrakte, mikroorganizme te druge tvari s hranjivim i fiziološkim učinkom. Jedini uvjet je da je njihova sigurnost za prehranu ljudi znanstveno dokazana.

S obzirom na pojedinačne ciljeve, možemo ih "grubo" razdijeliti u sljedeće skupine:

 • dodatci za očuvanje zdravlja
 • dodatci za veću izdržljivost
 • dodatci za regeneraciju
 • dodatci za gubljenje masnoće
 • dodatci za povećavanje mišićne mase
 • dodatci za blagostanje
 • dodatci za energiju
 • dodatci koji jačaju imunološki sustav te smanjuju kroničnu iscrpljenost i umor

Zašto su nam dodatci prehrani uopće potrebni?

Da bi se pojedinac dobro osjećao, svaki dan mu je potrebno više od 45 osnovnih hranjivih tvari. Najbitniji je izbor hrane koja će pobrinuti da dobijemo dovoljno osnovnih hranjivih tvari. Iako vitamine i minerale svaki dan unesemo u naše tijelo preko hrane, njihova količina ne zadovoljava potrebe našeg tijela.  Unatoč tome da su mnogi svjesni da naše tijelo treba hranjive tvari, može se dogoditi da prehranom ipak ne unesemo dovoljnu količinu istih. Sadržaj hranjivih tvari u hrani koja se nalazi na našem stolu, mogu smanjiti različiti čimbenici- prijevoz, skladištenje, čišćenje, kuhanje i obrada. Upravo s korištenjem dodataka prehrani možemo biti sigurni da naše tijelo dobije barem preporučenu dnevnu količinu hranjivih tvari.

Prednosti dodataka prehrani

Dodatci prehrani su važni za rast i razvoj organizma. Pomažu kod koncentracije i sposobnosti pamćenja, pomažu kod zdravog izgleda kože, kose i noktiju. Uz to, pomažu i kod menstrualnih tegoba te jačanju imuniteta. Posebno ih preporučujemo onima koji u svakodnevni prehrambeni režim nisu uključili dovoljno svježeg voća i povrća ili ako osjećaju potrebu za dodatnom dozom vitamina.

Dodatak prehrani nije rješenje za sve

Vrlo je važno da na dodatke prehrani (vitamini i minerali, omega-3 masne kiseline i vlakna) ne gledamo kao na rješenje za našu osiromašenu prehranu. Treba znati da dodatci prehrani nisu zamjena ZA zdravu prehranu, već samo DODATAK zdravoj prehrani. Namijenjeni su očuvanju i podupiranju zdravlja. Štetni su tek u primjeru ekstremne zloupotrebe. Prije kupovine je potrebno provjeriti koje tvari proizvod sadrži te u kakvom omjeru. Tek količinska usporedba te usporedba izabrane kombinacije tvari, mogu nam dati jasnu sliku između cijene i kvalitete proizvoda. Dodatak prehrani obavezno kupujemo utrgovini, ljekarni ili u specijaliziranim trgovinama- ne na ulici ili "ispod pulta". Svi dodatci prehrani koji se službeno prodaju u Hrvatskoj su zdravlju bezopasni. Opasna je nepravilna tj. pretjerana upotreba.