Life.hr nudi Vam zanimljive proizvode za zdravlje i ljepotu! Več strank nam je ukazalo svoje povjerenje
  • info@life.hr

    za besplatnu pomoć

  • BESPLATNA DOSTAVA

    Za narudžbe iznad 500,00 Kn!

Košarica

Tvoja košarica je prazna. Dodaj nešto! ;)

6.9.2017 | Život

Zašto nam je potreban vitamin D?

Vitamin D je vitamin topljiv u vodi. Igra važnu ulogu kod razvoja kostiju i zubi te kod djelovanja imunološkog sustava.

Dovoljan unos vitamina D je danas popriličan izazov. Popriličan broj različitih istraživanja ukazuju na značaj vitamina D kod zdravlja i liječenja. S obzirom na njegovu ulogu u organizmu, možemo ga klasificirati kao hormon ili vitamin. Utječe na metabolizam kalcija u svakoj stanici u tijelu, ne samo u kostima. Uz to, veliku ulogu igra i u djelovanju imunološkog sustava: bori se protiv infekcija, spriječava nastajanje kancerogenih stanica te regulira nekontrolirane autoimunološke odazive.

Niska razina vitamina D može utjecati na rad svakog organa, posljedično na cijeli sustav. Zato je dobro znati kako i kada organizam počinje reagirati na manjak istog.

SIMPTOMI NEDOSTATKA VITAMINA D

pomanjkanje vitamina D

– osjećaj slabosti u mišićima, nenadani umor
– umor i zaspanost kroz dan
– bolovi u zglobovima
– znojenje u predjelu glave. Možda vam zvuči neobično, međutim pojačano znojenje u predjelu glave u odnosu na ostatak tijela, je pokazatelj nedostatka vitamina D.

Ako prepoznajte bilokoji od navedenih simptoma kao jednog od svojih, vrlo je vjerojatno da vam je razina vitamina D u organizmu poprilično niska. Neki od ljudi niti ne pokazuju simptome nedostatka. Važno je znati da se simptomi mogu javiti kroz nekoliko mjeseci ili čak i godina.

Namirnice bogate vitaminom D su: riblje ulje, ribe, jaja, mliječni proizvodi te namirnice obogaćene vitaminom D. Ukoliko ne uživate ove namirnice, dovoljno, preporučujemo vam dodatak prehrani Vitamin D.