Life.hr nudi Vam zanimljive proizvode za zdravlje i ljepotu! Več strank nam je ukazalo svoje povjerenje
 • info@life.hr

  za besplatnu pomoć

 • BESPLATNA DOSTAVA

  Za narudžbe iznad 500,00 Kn!

Košarica

Tvoja košarica je prazna. Dodaj nešto! ;)

18.1.2018 | Članci

Značaj hrane i kretanja - preporuka osobnog trenera

Nedostatak kretanja je čest uzrok smrti, bolesti te različitih tegoba. Taj problem je izražen i u Hrvata, s obzirom da se velik broj ljudi ne kreće dovoljno ili posveti svoje vrijeme tjelovježbi. Tjelovježba i gibanje su veoma korisni za naše zdravlje. Nažalost, toga smo premalo svjesni te radije zatvaramo oči. Zašto su kretanje i tjelovježba korisni, govore sljedeće činjenice:

 • smanjuju rizik od prerane smrti
 • smanjuju rizik oboljenja od srčanih bolesti koje čine 1/3 uzorka smrti
 • smanjuju rizik od DIJABETESA tipa 2
 • pomažu smanjiti ili spriječiti visoki krvni tlak
 • smanjuju stres i depresiju

Kretanje

Kretanje je bilokakvo micanje tijela kao što su npr. brzo hodanje, plesanje, hodanje po stepenicama i sl. Krećete se za svoje zdravlje i bolje sutra. Vjerojatno se pitate koliko je vremenaa potrebno izdvojiti za kretanje i tjelovježbu - barem 30-45 minuta svaki dan. Ne samo da ćemo se osjećati bolje, već možemo smanjiti i tjelesnu težinu i ojačati mišiće. Naše tijelo će nam biti zahvalno. Unatoč tome, kod samog početka, potrebno je paziti da ne pretjeramo te da postupno jačamo intenzitet tjelovježbe.

Važno je i vježbati na pravi način te u određenom vrsnom redu. Za početak, na primjer, započnemo s  hodanjem, zatim laganim trčanjem, čučnjevima; sve to kako bi naše tijelo bilo spremno za vježbanje. Nakon toga rastegnemo vrat, ramena, ruke, bokove, noge i gležnjeve. Za glavni dio vježbanja, izaberemo one sportske aktivnosti koje nam nude najviše zadovoljstva i užitak. Ne smijemo zaboraviti i na vježbe za ravnotežu i koordinaciju.

Uz zagrijavanje, vrlo je bitno i hlađenje. Hlađenje smiruje otkucaje srca i disanje. Nakon toga slijedi rastezanje koje smanjuje napetost u mišićima te sprječava pojavu bolova u mišićima. Preporučljivo je da su treninzi i prehrana vođeni od strane strukovnjaka jer ćemo tako doseći optimalne rezultate. Uz pomoć trenera možemo vježbati individualno ili u skupinama.

Tjelovježba

Individualna tjelovježba ima puno prednosti. Trener će biti potpuno posvećen vama, svim vašim potrebama i željama - kako kod vježbi, tako i kod prehrane. Prednost vježbanja u grupama je upravo energija. Svaki pojedinac donosi energiju i dodatnu motivaciju, tako je trening lakši i opušteniji.

Prehrana

Uravnotežena prehrana i dovoljan unos tekućine su od velikog značaja. Tako smo sigurni da je naše tijelo dobilo sve hranjive sastojke koji su mu potrebni za normalan rad (zdrave masti, bjelančevine, ugljikohidrati). Iznimnog značaja su i mikronutrijenti (vitamini, minerali...).

Prehrana prije treninga, za vrijeme i poslije treninga

60-90 minuta prije treninga, počastimo se kompleksnim ugljikohidratima kao što su punozrnate tjestenine i kruh, basmati riža, voće... Ti sastojci sadrže više vlakna te reguliraju šećer u krvi. Uz to, najbolji su izvor energije. Moramo biti pažljivi da su obroci uravnoteženi i ne preveliki. Tako ćemo trenirati duže i bolje. Bez čokolade i ostalih slatkih užitaka.

Za vrijeme treninga ne jedemo, već pijemo vodu, postupno i u gutljajima, kako bi naše tijelo ostalo hidratizirano.

 

Odmah poslije treninga, počastimo se malim obrokom bogatim ugljikohidratima kako bi obnovili glikogen u mišićima. Nakon što prođe 60 minuta od treninga, pripremimo obrok koji sadrži bjelančevine - biljnog ili životinjskog porijekla. Tako ćemo pomoći kod obnove mišićnog tkiva. Sve začinimo s malo ugljikohidrata i dovoljno vode.

Želim nadahnuti ljude. Želim da me netko pogleda i kaže: "Zbog tebe sam počeo i nisam nikada prestao."